מים ראשונים: החידון הוא עם ספרים פתוחים, גם חומש עם רש"י. על מנת להקל על 'צעירי הצאן' סדר השאלות הוא פחות או יותר כסדר הפרקים והפסוקים בפרשה, אבל עורך החידון רשאי לשנות את הסדר כרצונו, בפרט אם ליד שולחן שבת מסובים 'אדירי הצאן'.
- בפרשה נזכר עניין מתן הברכה והקללה על הר גריזים והר עיבל. שלוש שאלות: 1. איפה זה בארץ? 2. איפה זה נזכר פעם נוספת בתורה, ו3. פעם נוספת מחוץ לתורה (אבל בתנ"ך)? – תשובה: 1. ליד העיר שכם של היום, 2. בפרשת כי תבוא דברים פרק כז. 3. בספר יהושע פרק ח.
- למטיבי לכת: איפה עוד נזכר הר גריזים בתנ"ך – תשובה: שופטים פרק ט במשל יותם. ושם ברור שזה ליד העיר שכם.
- בפרשות אחרות בספר דברים משה מתחנן להיכנס לארץ. בפרשתנו לא נזכר הדבר. איפה בכל זאת ניתן למצוא רמז לתלונת משה שהוא לא יזכה להיכנס לארץ? – רמז: להיכנס לארץ זה לעבור את הירדן. – תשובה: דברים יא לא: "כִּי אַתֶּם עֹבְרִים אֶת הַיַּרְדֵּן לָבֹא לָרֶשֶׁת אֶת הָאָרֶץ וכו' ". מדרש דברים רבה ג יא: "א"ר תנחומא: שהיה משה מחבט עצמו לפניהן ואומר להם: אתם עוברים, אני איני עובר. ופתח להם פתח שמא יבקשו עליו רחמים ולא היו מבינים".
- יישוב ביהודה ושומרון שנזכר בפרשה – תשובה: אלוני מורה (דברים יא ל)
- בפסוקים רבים בספר דברים מדגיש משה שעיקר קיום מצוות התורה הוא בארץ. מצאו את הפסוק המתאים בפרשה (אולי גם בפרשות אחרות בספר). – תשובה: דברים יב א: "אֵלֶּה הַחֻקִּים וְהַמִּשְׁפָּטִים אֲשֶׁר תִּשְׁמְרוּן לַעֲשׂוֹת בָּאָרֶץ אֲשֶׁר נָתַן ה' אֱלֹהֵי אֲבֹתֶיךָ לְךָ לְרִשְׁתָּהּ כָּל הַיָּמִים אֲשֶׁר אַתֶּם חַיִּים עַל הָאֲדָמָה". ויש גם בדברים :
- מה זה "אשרה" והיכן זה נזכר? – תשובה: אלה כנענית – פסל של עבודה זרה (מעץ או מאבן), דברים יב ג: "וְנִתַּצְתֶּם אֶת מִזְבְּחֹתָם וְשִׁבַּרְתֶּם אֶת מַצֵּבֹתָם וַאֲשֵׁרֵיהֶם תִּשְׂרְפוּן בָּאֵשׁ וּפְסִילֵי אֱלֹהֵיהֶם תְּגַדֵּעוּן וְאִבַּדְתֶּם אֶת שְׁמָם מִן הַמָּקוֹם הַהוּא". אשרה יכול להיות גם עץ חי, ראו בפרשה הבאה דברים טז כא.
- היכן נרמזת ירושלים בפרשה (יותר ממקום אחד)? – תשובה: דברים יב יא: :וְהָיָה הַמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר ה' אֱלֹהֵיכֶם בּוֹ לְשַׁכֵּן שְׁמוֹ שָׁם שָׁמָּה תָבִיאוּ אֵת כָּל אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוֶּה אֶתְכֶם עוֹלֹתֵיכֶם וְזִבְחֵיכֶם מַעְשְׂרֹתֵיכֶם וּתְרֻמַת יֶדְכֶם וְכֹל מִבְחַר נִדְרֵיכֶם אֲשֶׁר תִּדְּרוּ לַה'". וגם בדברים
- איזו עיר בארץ (מושבה לשעבר) נרמזת בפרשה דרך שם האגודה החלוצית שבנתה אותה והונצחה בשמו של רחוב ראשי בה? 1. מה שם העיר (המושבה)? 2. היכן המקור בפרשה, 3. מה אתם יודעים על אותה אגודה? – רמז: השם מופיע גם בפרשת תולדות וקשור ביצחק אבינו – תשובה: 1. רחובות, 2. דברים יב ט: "כִּי לֹא בָאתֶם עַד עָתָּה אֶל הַמְּנוּחָה וְאֶל הַנַּחֲלָה אֲשֶׁר ה' אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לָךְ" – זה אגב האזכור היחיד בכל התנ"ך של הביטוי "מנוחה ונחלה". 3. מנוחה ונחלה הייתה חברה להתיישבות שנוסדה ע"י קבוצה של חובבי ציון … במטרה להקים בארץ ישראל מושבה שתהיה עצמאית מבחינה כלכלית וחברתית ופוליטית ולא תהיה תלויה בברון רוטשילד (מתוך ויקיפדיה)
- "לא תעשון כן לה' אלוהיכם" כתוב בפרשה. מה פשר איסור זה? – תשובה: ראו רש"י על הפסוק שלושה או ארבעה עניינים: "לא תעשון כן – להקטיר לשמים בכל מקום (פסוק ה), כי אם במקום אשר יבחר. דבר אחר ונתצתם את מזבחותם ואבדתם את שמם לא תעשון כן, אזהרה למוחק את השם ולנותץ אבן מן המזבח או מן העזרה. אמר רבי ישמעאל: וכי תעלה על דעתך שישראל נותצין את המזבחות? אלא שלא תעשו כמעשיהם, ויגרמו עונותיכם למקדש אבותיכם שיחרב":
- מ"משלח ידך" ומ"מעשה ידך" תגיע ל"מתנת ידך", ל"תרומת ידך" ול"נדבת ידך". מצא את הפסוקים ואת הקשר – תשובה: דברים יב יז-יח, יד כט, טו ז-יא. קראו את הפסוקים במקור.
- למה אחרי כל המצוות המרובות, מצווה התורה "ועשית הטוב והישר"? – תשובה: פירוש רמב"ן לדברים ו יח: "לפי שאי אפשר להזכיר בתורה כל הנהגות האדם עם שכניו ורעיו וכל משאו ומתנו ותיקוני הישוב והמדינות כולם. אבל אחרי שהזכיר מהם הרבה … חזר לומר בדרך כלל שיעשה הטוב והישר בכל דבר, עד שיכנס בזה הפשרה ולפנים משורת הדין … ואפילו מה שאמרו (יומא פו א) פרקו נאה ודבורו בנחת עם הבריות, עד שיקרא בכל ענין תם וישר".
- התורה קושרת בפרשה את הדם עם הנפש, אחרי שתמצאו איפה, השאלה היא איפה עוד בתורה נזכר עניין זה, בשני ספרים – הקשר בין דם בעלי חיים והאדם ובין הנפש? – תשובה: ויקרא פרק יז פרשת אחרי מות (גם פרק ז פרשת צו), בראשית פרק ט פרשת נח.
- קטע מיוחד בפרשתנו עוסק בנביא שקר. האם אתה מכיר נביאי שקר 1. בתנ"ך, 2. בתולדות עם ישראל? – תשובה: בתנ"ך: הנביא מבית אל מלכים א פרק יג, חנניה בן עזור ירמיהו פרק כח, צדקיה בן כנענה מלכים א פרק כב ויש אולי עוד. 2. בהיסטוריה: שבתאי צבי, נתן העזתי, יעקב פרנק,
- הלל התקין תקנה חשובה שנקראת "פרוזבול". מה פשר תקנה זו ואיך היא קשורה לפרשת השבוע? – תשובה: פרוזבול היא תקנת חכמים שמונעת את דין שמיטת כספים שהוא פקיעת כל ההלוואות שטרם שולמו, במוצאי שנת השמיטה. ככתוב בפרשה, דברים טו א-ב: "מִקֵּץ שֶׁבַע שָׁנִים תַּעֲשֶׂה שְׁמִטָּה: וְזֶה דְּבַר הַשְּׁמִטָּה שָׁמוֹט כָּל בַּעַל מַשֵּׁה יָדוֹ אֲשֶׁר יַשֶּׁה בְּרֵעֵהוּ לֹא יִגֹּשׂ אֶת רֵעֵהוּ וְאֶת אָחִיו כִּי קָרָא שְׁמִטָּה לַה'".
- יש ציווי, התחלה של פסוק, בפרשה שמשפיע על לוח השנה. מצא אותו. – רמז: עיבור השנה, – תשובה: דברים טז א: "שָׁמוֹר אֶת חֹדֶשׁ הָאָבִיב וְעָשִׂיתָ פֶּסַח לַה' אֱלֹהֶיךָ:
שבת שלום
מחלקי המים